Podcasts.

Tune in en laat je inspireren door koplopers binnen verschillende sectoren.

baanbrekende businessmodellen podcast cover BNR Salesforce

Baanbrekende Businessmodellen.

In samenwerking met BNR & Salesforce.

In deze wekelijkse podcast gaan John van Schagen en Patrick van der Pijl in gesprek met toonaangevende ondernemers die met hun innovatieve bedrijven de gevestigde orde uitdagen en de markt écht in beweging brengen.

Luister de nieuwe afleveringen hier:

Zo bouwde Rodin Machining hun eigen gedigitaliseerde fabriek.

Rodin Machining - 30 Sept.

Rodin Machining is een geautomatiseerd draai- en freesbedrijf. Met robotisering en kunstmatige intelligentie zijn de oprichters erin geslaagd om een vrijwel volledig autonoom draaiende fabriek op te bouwen.

De aflevering in het kort:
⇨ Het businessmodel van Rodin Machining
⇨ Hoe bouw je een fabriek?
⇨ Napkin AI zet tekst om in visuals

Metaalbewerken op zo’n manier dat er bijna geen mensenhanden meer aan te pas komen. Het is een staaltje industrie 4.0 wat ze bij Rodin Machining uit het Noord-Hollandse Opmeer doen. Het bedrijf tankte afgelopen maand verse funding waarmee het de fabriek de komende tijd verder wil uitbreiden, van vier naar uiteindelijk twaalf machines. Paul Mooi en Ruud Appel zijn twee van de vier co-founders. Zij vertellen uitgebreid over de missie van Rodin Machining en hoe zij erin geslaagd zijn om vanaf de tekentafel een spiksplinternieuwe fabriek te bouwen.

Hoe breng je een nieuw apparaat naar de markt?

Solyx Energy - 23 Sept.

We kennen al de thuisbatterij, de zonneboiler en de warmtepomp. Het Nederlandse Solyx Energy introduceert nu een nieuw apparaat om energie te besparen: de wateraccu. 

Deze aflevering in het kort:
⇨ Het businessmodel van Solyx Energy
⇨ Hoe je een nieuw apparaat ontwikkelt
⇨ Runnr.ai verbeter gastenervaring in hotels

Is dit een gamechanger die de gevestigde orde in deze markt gaat uitdagen? Dat bespreken we met de co-founder van Solyx Energy, Emma Snaak. Haar vader is de Willy Wortel van het stel en bedacht het product in zijn werkplaats. Snaak studeerde Energy Sciences en werkte jarenlang voor Tesla. Ze noemt deze oplossing de goedkoopste vorm van energieopslag thuis. ‘We verplaatsen hiermee het moment van verwarmen en dus niet het moment van gebruik.’

Een formule die e bedrijf systematisch laat groeien.

Business Accelerator - 16 Sept.

Business Accelerator belooft een turbo op je bedrijfsgroei. Het is een formule die je volgens founder Sander Klos bij elk businessmodel kunt toepassen.

Deze aflevering in het kort:
⇨ Hoe Sander Klos Iens weer levensvatbaar maakte
⇨ De groeiformule van Business Accelerator
⇨ John Lin over

Sander Klos was ooit de man die het businessmodel van restaurant-site Iens op de schop gooide. Toen hij daar in 2008 binnenkwam, was het een patiënt op de intensive care. De website trok jaarlijks weliswaar 1,7 miljoen bezoekers, maar het verdienmodel was door de introductie van de smarthpone lamgeslagen. Klos bedacht een manier om restaurateurs voor aangedragen gasten te laten betalen. Die waren aanvankelijk niet happig. 'We stuurden een mail naar 7000 restaurants met onze nieuwe propositie. Daar kwamen welgeteld nul reacties op', aldus Klos. Uiteindelijk gingen zij toch overstag.

United Repair Center: nieuw businessmodel voor eeuwenoud beroep.

United Repair Center - 9 Sept

United Repair Center blaast de business van de kleermaker weer nieuw leven in. Het bedrijf is hard op weg om de grootste kledingreparateur van Europa te worden. 

Deze aflevering in het kort:
⇨ Het businessmodel van United Repair Center
⇨ Technologie als smeermiddel van je bedrijfsproces
⇨ Arches Capital: pitchen voor poen

Het is de supersized kleermaker waar je je broek naartoe brengt als 'ie stuk is. United Repair Center (URC) is hard op weg naar 5.000 reparaties per maand. We ontleden dit businessmodel met de man die aan de wieg stond van het bedrijf, Paul Kerssens. Onder de motorkap draait een technisch platform dat de afhandeling van één kapot kledingstuk zoveel mogelijk automatiseert. Alleen zo blijkt URC in staat om te kunnen schalen en dat is volgens Kerssens dan ook de inzet. Zijn bedrijf wil een aanjager zijn van de circulaire economie.

Zo krijg je de deelscooter wel rendabel.

Check - Sept 2.

In steden als Berlijn, Brussel en Parijs is de deelscooter niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Nederland blijft deze manier van mobiliteit beperkt. Wij zoeken uit hoe je dit businessmodel krijgt rondgerekend.

Deze aflevering in het kort:
⇨ Het businessmodel van Check
⇨ Superfocus op kosten
⇨ Ocean Oasis: ontzilten van zeewater

Het concept is eigenlijk best simpel. Je hebt een app, huurt een scooter, betaalt per minuut en laat ‘m achter waar jij dat wilt. Van bezit naar gebruik dus. En toch blijkt de deelscooter best een ingewikkeld businessmodel, vertelt Patrick. Dat blijkt ook wel uit de praktijk. Want zo snel als ze kwamen, zo snel tuffen ze nu weer weg. GO Sharing, bekend van de groene deelfietsen en -scooters, trekt zich terug uit elf steden en blijft in Nederland alleen nog in Amsterdam en Haarlem actief. Het bedrijf kreeg de businesscase niet rond. 

meer podcasts.

GoSpooky's Tim.

Tim-van-der-Wiel_GoSpooky

We invited Tim van der Wiel, co-founder of Gospooky, the company that transforms the way social content landscape.

Deliveroo's Eser.

 Eser Adiguzel

We deep-dive in the world of food delivery together with Eser Adiguzel, Commercial Director at Deliveroo.

Quan's Arosha

Learn about employee well-being and company culture from Arosha Brouwer, CEO & Co-Founder of Quan.